Schoonmaken met kleurcodering houdt in dat elke ruimte een eigen kleur schoonmaakartikelen krijgt toegekend, waardoor er een kleiner risico bestaat dat bacteriën van de ene naar de andere ruimte verspreid worden.
Kleurcodering wordt toegepast in verschillende industrieën en bedrijven waar gezondheid en veiligheid voorop staan, vooral in de horeca, gezondheidszorg, scholen en fitness centra, omdat daar kruisbesmetting mensen sneller ziek kan maken. De kleur van de schoonmaakproducten is gekoppeld aan één specifieke ruimte. U wilt bijvoorbeeld niet een keukenvloer schoonmaken met een mop die eerder gebruikt is voor het schoonmaken van de vloer in het toilet. Kleurcodering is onder te verdelen in 4 ruimtes:
- Geel: Keuken en voedselbereidingsruimtes – keukens, buffetten en andere ruimtes waar voedsel bewaard en/of bereid wordt
- Rood: Wasruimtes en toiletten – hieronder worden ook doucheruimtes en badkamers gerekend
- Groen: Publieke ruimtes – zoals lobby’s, recepties en gangen
- Blauw: Restaurant en bar – waaronder eetruimtes en café lounges
Om dit systeem te laten slagen moet u voor elke ruimte een aparte mop (en andere schoonmaakartikelen) gebruiken, met kleurcode steel, kop of borstel zodat deze gemakkelijk te herkennen is. Dit hygiënische schoonmaaksysteem kan toegepast worden op ieder schoonmaakartikel, van moppen en borstels tot doekjes en handschoenen.
Ook MultiClean Diensten MD werkt al jaren met deze kleurcoderingen en zorgt dat ook nieuwe medewerkers vanaf de eerste werkdag hiervan op de hoogte zijn om u als klant optimaal van dienst te zijn.